Monument lanceerbaan V1

Hier werd vanuit Nijverdal door de Duitsers Antwerpen bestookt


Lionsclub Hellendoorn heeft als hoofdsponsor de financiƫle bijdrage geleverd om, op de originele plek vlakbij het bezoekerscentrum waar gedurende de 2de wereldoorlog een 'Abschussrampe' heeft gestaan, een monument te realiseren.

De 'jankende vuurkonte'. Zo werden de V1's in het dialect genoemd. Vanuit twee lanceerinrichtingen op de Sallandse Heuvelrug bij Nijverdal werden in 1944 en 1945 zo'n 400 van deze vliegende bommen richting Antwerpen afgevuurd. De Duitsers wilden met deze Vergeltungswaffe 1 (V1) na de invasie de bevoorrading van de geallieerden via de Antwerpse haven dwarsbomen. De werkgroep V1 van de Historische Kring Hellendoorn Nijverdal besloot de locatie vanwege het historisch belang ook voor het publiek zichtbaar te maken. Op de plek van die poeren zijn nu enkele staanders van de ooit 50 meter lange lanceerinrichting herbouwd. Ze lopen in hoogte op in zuid-westelijke richting, richting Antwerpen, waar de V1's dood en verderf zaaiden.

Bronvermelding: https://www.tubantia.nl/reggestreek/hier-werd-vanuit-nijverdal-door-de-duitsers-antwerpen-bestookt~adb11a26/

“Lionsclub Hellendoorn - We Serve, op z'n Heldern's„